logotype
logoBrugge

Franky meets Franky

Op deze website berichten we regelmatig over de sportieve hoogstandjes van onze skeelerdames. Er verscheen echter nog nooit iets over hun trainer en Trapper Franky Vanhooren. Onterecht want het verhaal van laatstgenoemde is meer dan de moeite. Wist je bijvoorbeeld dat hij ooit als snelschaatser deelnam aan de Olympische Winterspelen? Of dat hij een autoriteit is in het herstellen van carbonkaders? En dat is nog lang niet alles. Wie was er beter geschikt dan Weltmeister Franky Delanghe om zijn naamgenoot alles in geuren en kleuren te laten vertellen. Het werd een gezellige babbel op het terras van hotel Au Bon Accueil tijdens de meerdaagse in de Alpen. Uw vliegende reporter vertrouwde alles aan het papier toe. Veel leesplezier met Franky meets Franky!

F 09Weltmeister: hoe ben je met schaatsen begonnen?

Alles is begonnen in december 1969. Ik was toen zes jaar jong en schaatste de woensdagnamiddag op school. Volgens mijn sportjuffrouw had ik talent voor Short Track. Uiteindelijk ben ik met een vriend meegegaan die aan snelschaatsen deed.

Welmeister: heb je Belgische titels veroverd?

Neen, maar ik stond wel op het podium. Vanaf mijn 18de tot mijn 32ste maakte ik deel uit van de nationale ploeg. Aanvankelijk was er nog geen overkoepelend orgaan dat een EK of WK organiseerde. Later kwam daar verandering in en kon ik zo aan het allereerste EK en WK deelnemen.

Weltmeister: in 1992 mocht je zelfs naar de Olympische Winterspelen in het Franse Albertville.

Dat klopt, we eindigden door allerlei omstandigheden pas op de 9de plaats. Er had veel meer ingezeten. Het jaar ervoor hadden we met de aflossing nog een bronzen medaille behaald op het WK in Amsterdam.

Weltmeister: en na de Olympische Winterspelen?

Het jaar erna nam ik voor de laatste maal deel aan een groot toernooi, het WK in China. Dit betekende mijn afscheid als international. Ondertussen waren er anderen sneller geworden. Ik schaatste wel nog verder maar niet meer voor de nationale ploeg.

Weltmeister: je werd enkele jaren later wel bondscoach.

Dat klopt. Vanaf 1996 was ik nationaal trainer van zowel de jeugd als de senioren. Nu ben ik daarmee gestopt. Ik ben wel nog coach van Brugge en begeleid ook jonge talenten als Jessica en Sabrina Goudesaboos en Sara Lermyte. Dit vraagt veel van mijn tijd.

Weltmeister: geeft het trainerschap je voldoening?

Enorm, want iedereen is heel gemotiveerd. Mijn pupillen presteren buitengewoon en helpen elkaar onderling heel goed. De sfeer is heel goed en ze corrigeren zichzelf. Wat kan een coach meer wensen?

Weltmeister: is de jeugd klaar om de fakkel over te nemen?

Dat denk ik wel. Mijn jongste zoon maakt trouwens kan om in 2018 aan de Olympische Winterspelen deel te nemen, als lid van het Be Gold Team.

Weltmeister: je bent ook al lange tijd lid van De Trappers.

We kwamen met vier snelschaatsers bij De Trappers in de jaren 1980. Twee daarvan maakten ook deel uit van de nationale ploeg. We dreven de snelheid bij de Trappers danig omhoog. Enkel in het seizoen 1991-1992 reed ik niet mee omdat het niet in mijn trainingsopbouw paste. Daarna sloot ik weer aan.

Weltmeister: ben je een tevreden lid van De Trappers?

Ik ben heel tevreden.

Weltmeister: dat horen we graag, bedankt voor dit gesprek!

 Lees nog meer over Franky Vanhooren in het mooie artikel naar aanleiding van zijn huldiging door de stad Brugge.

F 93