logotype
logoBrugge

De geschiedenis van De Dudzeelse Trappers in een notendop

De geschiedenis van De Dudzeelse Trappers gaat terug tot 1972. Lucien Debacker had opgemerkt dat er op zondag verschillende groepjes mensen in het Brugse gingen fietsen. Als eigenaar van een fietsenzaak in Dudzele zag Lucien daar uiteraard brood in en besloot hij om een eigen groep op te richten. Al snel bereikte hij een akkoord met een groepje renners dat Maurice Raes als voorzitter had. Midden maart 1972 vertrok de groep voor een eerste rit. De latere Dudzeelse Trappers waren geboren.


Van groene, over blauwe naar de huidige Paljastruitjes

Het was pas in 1973 dat de naam WTC Dudzeelse Trappers voor het eerst gebruikt werd. In dat jaar kwam er ook een eigen bestuur, met Maurice Boerjan als voorzitter. De Trappers reden op dat moment in groene truitjes, zonder sponsor. Daar kwam een jaar later al verandering in. Silvain Claeys zorgde voor nieuwe groenwitte truitjes en jassen met de naam van zijn firma erop. In 1977 trok de sponsor zich echter terug. Vanaf dat ogenblik reden De Trappers in blauwwitte truien met enkel de naam van de club erop. Dit zou een hele lange tijd zo blijven. Pas vanaf 2014 kwam er een nieuwe sponsor op de truitjes: Paljas Bier van Brouwerij Henricus in Zeebrugge, het geesteskind van Mathias Van den Poel. De kleuren van de uitrustingen veranderden in zwart, wit en rood.

P1020246

 

 

 

 

 

 

Legendarische rollen en al even beruchte meerdaagsen


Laten we nog even terugkeren naar 1973. In de donkere wintermaanden van dat jaar knutselden enkele leden een prachtig rollensysteem in elkaar. Op dat systeem was plaats voor drie koersfietsen met bijhorende wijzerplaten. De Trappers vochten er menig heroïsch duel met andere wielerploegen uit de omgeving mee uit. De rollen werden zelfs regelmatig verhuurd, tot in het buitenland toe! In 1995 kregen ze een update. Tegenwoordig zijn ze in onbruik geraakt.


Het ging de jonge wielertoeristenclub voor de wind. In 1975 waren er al 60 fietsende leden. Daarnaast werd er ook een heuse supportersclub in het leven geroepen, met meer dan 140 steunende leden.


De Trappers reden al snel niet alleen op zondagvoormiddag. Van oudsher waren er dagritten. In 1973 vond zelfs een eerste meerdaagse plaats. Gedurende twee dagen maakten de fietsers uit Dudzele Heuvelland onveilig. Ze deden dit vanuit hotel Kosmos op de Rodeberg. Het moet zo leuk geweest zijn dat men het jaar erop besloot om er een driedaagse van te maken. Deze ging naar Vielsalm. De driedaagse bleef een vaste traditie in de jaren die volgden. Bestemmingen waren onder meer Tilff, Apeldoorn, Luxemburg, Beaufort, Soest ... Er werd stevig gefietst en achteraf vaak al even hard gedronken ... Vanaf 1992 stond er voor het eerst een vierdaagse op het programma, namelijk in Grouw (Friesland). In de jaren erna bleven De Trappers het vaak in het buitenland zoeken: Maastricht, Heidelberg, Reims ... Vierdaagsen wisselden zich nog af met driedaagsen. De laatste jaren is het steevast een vierdaagse. In 2016 trekt de club zelfs voor vijf dagen naar de Franse Alpen waar onder meer de legendarische col L'Alpe D'Huez op het pittige menu staat.


De clubkampioenen


F 19Al van bij de oprichting in 1972 wordt de Trapper die het meeste kilometers maalt aan het einde tot clubkampioen gekroond. De eerste die met deze eer ging lopen was Andre Costenoble. Velen zouden volgen. Al hun namen opsommen, zou ons te ver leiden. Eén speciale vermelding doen we wel: in 1997 was er voor het eerst een vrouwelijke kampioene, namelijk Véronique Bernaert. Het bewijst dat De Trappers niet louter een mannenaangelegenheid zijn. Dames wie doet Véronique na?


Sommigen werden meermaals kampioen. Nog anderen slaagden er zelfs in om al tijdens hun eerste of tweede jaar met de oppergaai te gaan lopen.


In tegenstelling tot nu konden er aanvankelijk geen meerdere kampioenen per seizoen zijn. In geval van een gelijke stand werden er praktische proeven georganiseerd waar slechts één winnaar uit de bus kon komen.


Een A- en een B-ploeg


Niet iedereen streeft kampioenstitels of hoge snelheden na. Daarom werd in 2009, na enkele mislukte eerdere pogingen, een tweede groep met een rustiger tempo opgericht. Die tweedeling bestaat tot vandaag. Tussen de A- en de B-ploeg heerst een prima verstandhouding. Na de ritten wordt er steevast in het lokaal Gasthof Sint-Joris te Dudzele verbroederd. En ook tijdens de vierdaagsen en de soupers (kampioenenvieringen) worden er gezellige feestjes gebouwd.


Net zoals bij de A-ploeg sleept het lid van de B-ploeg met de meeste kilometers aan het einde van het seizoen de felbegeerde titel van clubkampioen in de wacht.


Veel meer dan een wielerploeg


Het is duidelijk dat De Trappers veel meer dan louter een wielerploeg zijn. Mensen komen er in alle vriendschap en plezier samen. Dit is van in het begin zo geweest en blijkt bijvoorbeeld ook uit de Sint-Niklaasfeestjes. Deze gingen door van in 1977 tot in de jaren 1980. De kinderen van de leden kregen er prachtige geschenken. Of wat gezegd van de volle bussen supporters die de eerste jaren meegingen op de dagritten en de meerdaagsen? In dat opzicht zijn ook de koersen die vanaf 1991 tot 1996 georganiseerd werden vermeldenswaardig. Ze stonden open voor leden en alle Dudzelenaars. Naast de eigenlijke koers waren er daarbij vaak heel wat andere activiteiten: tandemkoers voor dames, loopwedstrijden, volksspelen. Iedereen deed gezellig mee!


Wist je trouwens dat De Trappers in 1988 aan het toenmalige bekende spel Hoger Lager deelnamen? Plaats van afspraak was de Carina in Moerkerke. Onder het waakzame oog van Walter Capiau won onze ploeg met glans. Het was niet de enige keer dat de Dudzeelse wielertoeristen met een televisievedette in contact kwamen. Zo deden ze in 1987 mee aan de grote volksfeesten op de hoeve van Roger Nollet. Het geheel werd er in goede banen geleid door Jos Ghysen.


Denk nu niet dat de blauwe garde uit Dudzele ondertussen de fiets verwaarloosde. Zo namen ze vijf maal deel aan de 24 uren van Blankenberge. Het leverde de ploeg drie keer de zegebloemen op. Tijdens één editie fietsten ze maar liefst 612 kilometer aan één stuk! Ook in de ploegentijdritten van Oostkerke was de delegatie van De Trappers een graag geziene gast.


Van fietszoektochten, over Bikken en Biken tot de Paljas Classic


Trappers-1

Onze wielerploeg organiseerde doorheen de jaren ook zelf heel wat sportieve evenementen buiten de ritten voor eigen leden. Eerder kwamen al de wedstrijden op rollen ter sprake. Daarnaast waren er bijvoorbeeld ook de succesvolle fietszoektochten (rally's). Deze vonden plaats van 1977 tot en met 2001. De deelnemers konden steeds op mooie prijzen rekenen. In 2002 kwam er een nieuwe formule in de plaats: Bikken en Biken, een recreatieve fietstocht voor jong en oud met verschillende eetstandjes langs het parcours. Bij de eerste editie waren er al 465 deelnemers. Ook de jaren erna bleef deze activiteit succesvol.


In 2014 ging Bikken en Biken op in de Paljas Classic, genoemd naar de nieuwe sponsor die vanaf dat jaar zijn intrede gedaan had. De Paljas Classic duurt een volledig weekend. Op zaterdag en zondag zijn er tochten voor wielertoeristen en moutainbikers. De zondag is er ook een gezinsfietstocht met verschillende lekkernijen onderweg.

 Dankzij de inzet van velen


Uit het voorgaande blijkt dat onze wielertoeristenclub een mooie geschiedenis heeft. Dit was onmogelijk geweest zonder de belangenloze inzet van heel wat mensen. Lucien Debacker, onze stichter, was decennialang de stuwende kracht achter De Trappers. Zo nam hij maar liefst 22 jaar (1987-2009) het voorzitterschap waar. Lucien blijft een graag geziene gast. Eind 2018 werd hij ere-voorzitter. Een speciaal woord van dank gaat ook uit naar zijn helaas te vroeg overleden echtgenote Suzanne Brusselle. Ook zij stond jarenlang klaar voor onze wielertoeristenclub.


Andere voorzitters van De Trappers waren Maurice Raes (1972), Maurice Boerjan (1973-1976, de eerste echte voorzitter), Georges Van Coile (1977-1981), Hubert Alberts (1982-1986) en Patrick D'Hoore (2009-2017). Sinds 2018 is Dieter Viaene onze enthousiaste voorzitter.


Doorheen de jaren hebben de verschillende voorzitters steeds kunnen rekenen op de steun van gedreven bestuursleden. Al hun namen opnoemen is onmogelijk binnen deze tekst.


Het past hier ook om de Firma Huys te vermelden. Al meer dan 20 jaar ondersteunt deze firma alle activiteiten van De Trappers met camionetten en mensen!


En laten we natuurlijk de inzet van de leden en zelfs hun partners en kennissen niet vergeten.


Samen hebben ze De Dudzeelse Trappers gemaakt tot wat ze zijn. Samen schrijven we verder aan ons mooie verhaal. Op naar ons vijftigjarig bestaan!


Bron

Toespraken van Lucien Debacker naar aanleiding van 35 en 40 jaar WTC Dudzeelse Trappers.